En by forandres! | Kirkerne i Hadsund Provsti

En by forandres!

En by forandres!


# Hanne Munk
Udgivet onsdag d. 8. maj 2019, kl. 15:53

Af sognepræst Hanne Munk

En by forandres!

Forsidebilledet til dette kirkeblad er taget i Jerusalem dette forår. Der, hvor jødernes tempel engang lå. Det var en af de gode, rolige, dage, hvor man kan få lov at komme op til området omkring Klippemoskeen. Området er ifølge traditionen lig med det sted, hvor Abraham efter sigende forberedte sig på, at skulle ofre sin elskede søn Isak. 

Næppe mange byer har vel været genstand for forandringer som Jerusalem! Her lå jødernes første tempel, ødelagt 587 f.Kr. Her lå det andet tempel, som blev ødelagt 70 e.Kr. Her lod Konstantin i 300 e.Kr. tallet opføre Den hellige Visdoms Kirke. I 690 erobrede en muslimsk hær Jerusalem, og opførte Klippemoskeen. 1090 blev byen erobret af kristne hære, og moskeen blev omdannet til kirke. 1187 blev Klippemoskeen igen til en moske. I 1967 overtog Israel kontrollen, men lod det forblive moske, der i dag patruljeres af palæstinensiske soldater. Sådan er det dernede, de har vist vænnet sig til det.

I sammenligning med Jerusalem, er forandringerne herhjemme ikke så markante. Men verden forandres, skoler, arbejdspladser lukkes, og giver plads for nye steder.

I dette kirkeblad fortæller den ene af kirkens 2 organister, Poul Winther Kristensen, om et langt liv som organist ved Oue kirke. Og om at sidde på klaverbænken ved orglet, i næsten 50 år! Vores verden forandres, og vi følger med. Og vi skal huske at præge udviklingen, med det som er vigtigt at give videre - sådan har mennesker nemlig altid gjort. Vi giver videre – fra slægt til slægt – også løftet fra ham, som sagde at ”Jeg er med jer alle dage, indtil verdens ende”. Han, historiens Herre er med os, fra vi er som små bitte mennesker, bæres til dåben, og til vi skal herfra, ja meget længere endnu.